torstai 21. toukokuuta 2020

MYYMÄLÄTILA LAYOUT | HELSINKI

MYYMÄLÄTILALAYOUT | MYYNÄLÄTILAN POHJARATKAISU


Myymälätilalayoutin eli myymälätilasuunnittelun tarkoituksena on tehdä suunnitelma jonka avulla myymälän pohjaratkaisu on  kulkureittiensä, kalustuksensa, tavaroiden esillepanon, opastekylttien ja asiakaspalvelun kannalta asiakkaalle mahdollisimman miellyttävä ja ostohaluja herättävä kokemus, ja näin kerryttää myymälää pitävälle yritykselle mahdollisimman suuri tuotto myymälästä.
Myymäläsuunnittelu nähdään nykyisin osana yrityksen visuaalista markkinointia, jonka tarkoituksena on esittää tuotteet mahdollisimman haluttavina, esimerkiksi upeasti valaistuina tai upeasti ja värikkäästi ja esille pantuina. 
Myymäläsuunnittelun piiriin kuuluvat kuluttajan näköaistimusten (tilakokemus, valaistus, värit jne.) lisäksi myös muut aistikokemukset, kuten tuoksut, lämpötila ja taustamusiikki.

Olimme Tean kanssa 6.3.2020 Helsingissä tutkailemassa myymälätila layouteja.
Osa Myymälöistä joissa me kävimme (Kämpissä oleva iso kauppa "atelier & other stories ja VeroModa), oli mielestäni layouteiltaan aika avaria, eli niissä oli helppo kävellä, tuotteet olivat hienosti esillä ja myös tuotteiden osalta ainakin muutamissa liikkeissä oli tavarat erittäin avarasti ja houkuttelevasti esillä ja samaan yhteyteen oli pantu esille käyttöyhteys tuotteita, eli esimerkiksi vaatekokonaisuuden viereen tai yhteyteen oli laitettu käsilaukku, korvakorut ja kaulakoru, näin voidaan saada lisämyyntiä, kun asiakas huomaa miten hienosti jokin koru tai laukku sopii asukokonaisuuteen, liikkeissä soi myös miellyttävä musiikki, joka lisäsi liikkeesä olon mielekkyyttä ja varmasti nosti myös ostohaluja.
Oli myös muutama myymälä (Lush, Glitter ja Tiger), joissa layout oli erilainen siinä mielessä, että layout ei ollut niin avara, näissä myymälöissä oli tavaraa tiheämmin esillä, mutta yleisilme oli silti ihan huoliteltu ja siisti. Näissä liikkeissä pohja on myös sellainen, että liikkeeseen on tehty todella ilmeinen kulkureitti, jota pitkin asiakkaiden kuuluu kulkea. Paras esimerkki tästä on Tiger, siellä pohjapiirros on sellainen, että jos astut myymälään sisään, et pääse sieltä pois ellet kierrä koko myymälää.

Omat huomiot myymälätilalayouteista myymälöittäin:

  • Lush, Myymälälässä oli miellyttävä tuoksu ja musiikki, pohjaratkaisu oli sellainen että liikkeen oikeastaan joka kolkka tuli kierrettyä kun lähti kävelemään liikettä ympäri. Ihana myymälä, josta olisi helpostikkin voinut tarttua muutama saippua mukaan. Tuotteet olivat hienosti esillä, tuotteita oli paljon "kasoissa" joten ne olivat houkuttelevia ja loivat kuvan edullisuudesta, ihana ja houkutteleva liike.
  • Tiger, Layout on ehdottomasti "säädellyin" kulkureitiltään mitä tiedän, Tigerin layout johdattaa asiakkaan kulkemaan koko liikkeen läpi niin, että sieltä ei edes pääse pois kuin vasta silloin kun liike on kokonaan kierretty läpi. Tuotteet ovat esillä kulkureitin molemmin puolin, tuotteita on paljon samassa "läjässä" ja silloin ne näyttävät houkuttelevilta ja saa ihmiset ostamaan.
  • Glitter, Myymälä on aika pieni, layout on "pyöreä", eli kun menet sisään voit kiertää myymälän yhden myyntipöydän, molemmin puolin on tuotteita, liikkeen perällä on kassa, eli jos menet kassalle joudut menemään liikkeen perälle asti ja näin ollet näet paljon liikkeessä olevia tuotteita. Kaunis myymälä ja tuotteet hienosti esillä ja liikkeessä soi musiikki hiljaisella äänellä taustalla.
  • VeroModa, Liike oli tilava, mutta layout oli ehkä hieman sekava, eli tässä liikkeessä ei ollut niin selkeää "kiertoa" kuin edellisissä liikkeissä. Liikkeessä oli eri tasoja (muutaman portaan nousu) ja erillisiä "huoneita" oli kaksi. Tuotteet olivat näyttävästi ja avarasti esillä. Kiva ja iso kauppa, josta mukaan tarttui muutama hius donitsi.
  • Atelier & Other Stories, Tämä liike oli suurin yksittäinen liike jossa olen varmaan koskaan ollut, huoneita oli monia, eli layout ei myöskään ollut mikään selkeä kuten ensimmäisissä liikkeissä. Tuotteet olivat ihanan väljästi esillä ja tuotteita oli paljon. Aivan ihana liike josta molemmat ostimme korvakorut. Tämä oli liike jonne varmasti vielä palaan.
  • Kämp Kauppakeskus, Alla on kuva kauppakeskuksen yhdestä liikkeestä, jossa oli kullanvärisistä teräsputkista tehty tilanjakaja tai seinä, liikkeen nimeä en muista, enkä tämän liikkeen layouttia tutkinut. Otin kuvan liikkeestä hienon ja erikoisen seinämän takia.

Seuraavassa valokuvia myymälöistä joissa kävimme.

Lush

Lush

Atelier & other stories

Atelier & other stories

Atelier & other stories

Atelier & other stories

Kauppakeskus Kämp

VeroModa

Tilavat sovitustilat

VeroModa

VeroModa

Glitter

Tiger

Tiger


- Milla

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti