maanantai 3. elokuuta 2020

Erikoistuminen taideteollisuusalalla

Verkkosivut

Olemme Tean kanssa tehneet yhteistyössä kahdet verkkosivut alusta loppuun. 
Kolmannet sivut jotka olemme tehneet olivat Jännärin Laki Oy:n sivut.

Kaikkiin sivuihin teimme hakukoneoptimoinnin ja suunnittelimme ulkoasun (värimaailma, fontit ym...).
Jännärin Laki Oy sivut olivat jo ennakkoon olemassa, mutta niitä ei oltu ollenkaan hakukoneoptimoitu ja mobiilioptimointiakin vähän parantelimme, muutimme myös sivuston tekstit hakukoneeseen sopivaksi.

Nämä kaksi muuta verkkosivua (VisualTM ja Mathildedalin keskuspuisto) teimme ihan alusta asti itse.

Nämä kolme verkkosivu projektia olivat siitä mukavia, että kaikki sivut on tehty eri alustoille.
Mathildedalin keskuspuisto:n sivut ovat WordPress alustalla, Jännärin Laki Oy:n sivut Fonectalla ja meidän omat VisualTM:n sivut ovat Wix:n alustalla. 

Näin olemme päässeet kokeilemaan kolmea eri verkkosivu alustaa ja niistä olen sitä mieltä, että en pystyisi laittamaan sivuja näin pienen tutustumisen jälkeen paremmuusjärjestykseen. Jokaisella on jotakin hyvää verrattuna toiseen ja toisinpäin myös, eli jokaisessa oli jotakin huonoa verrattuna toiseen.

Fonecta oli suomenkielinen ja oikeastaan aika helppo alusta, mutta siinä oli ehdottomasti suppein valinta eri ominaisuuksille.

Fonectan alustalla tehty verkkosivu.


Wix on englannin kielinen, mutta kuitenkin myös suhteellisen helppo ja tässä sivustossa oli kyllä enemmän mahdollisuuksia muokata sivusta "oman näköinen".

Wix:in alustalla tehty verkkosivu.WordPress on ehdottomasti vaikein ja näin aloittelijalle se tuntuu todella vaikealle, varsinkin kun pitää uppoutua johonkin edes vähän haastavampaan kuin tekstin kirjoittaminen tai kuvan liittäminen sivustolle.
Tämä alusta kuitenkin antaa lähes rajattomat mahdollisuudet muokata sivuista mieleiset, mutta vaivaa ja tutkimista se vaatii paljon, että pääsee sisälle tähän alustaan. 
Uskon, että on hyvä alusta kunhan tutustuu siihen kunnolla.

WordPressillä tehty verkkosivu.


Tiedonhaku


Me olemme sivuja tehdessä joutuneet etsimään tietoa netistä, olemme kyselleet tutuilta sekä koulumme opettajilta ja olemme kyselleet myös sosiaalisessa mediassa olevista WordPress käyttäjien ryhmästä tietoa.
Tämän lisäksi olemme katsoneet monen monta ja monta tuntia Youtube videoita, Suomeksi, Ranskaksi ja Italiaksi. Näiden lisäksi viestittelimme paljon Webhotell.com:n asiakaspalvelun kanssa, josta verkkosivujen domain oli ostettu😊
Tämä kaikki tutkiminen johti siihen, että Tea päätyi sivustolle jossa oli mainostettu koulutusta verkkosivujen suunnitteluun ja toteutukseen, sivuja tehdessämme tulimme tulokseen, että koulutuksesta juuri WordPress alustalle olisi varmasti hyötyä.
Nyt sitten aloitamme kumpikin Turun Kristillisessä opistossa opiskelemaan Media-alan ammattitutkinnon osia ja meistä pitäisi valmistua Web Designereiksi vuoden päästä. Tämän lisäksi haimme myös Haga Helian koodari koulutukseen, joka kestää myös noin vuoden.
Eli eipä tarvitse vapaa-ajan ongelmia pelätä seuraavaan vuoteen, koska aika vähiin taitaa vapaa-aika jäädä😁. Sillä kaiken tämän lisäksi meidän on tarkoitus tehdä yrittäjinä töitä koko vuoden opintojen ohella😆.

Työnkulku

Kerron tässä miten työ eteni Mathildedalin keskuspuiston sivuja tehtäessä:

 • Asiakas pyysi meiltä tarjouksen verkkosivuista.
 • Laskimme tarjouksen ja lähetimme sähköpostilla asiakkaalle.
 • Asiakas hyväksyi tarjouksen.
 • Sovimme tapaamisen asiakkaan kanssa.
 • Tapaamisessa kirjoitimme ylös asiakkaan toiveet verkkosivujen suhteen (tässä tapauksessa asiakas pyysi, että sivujen tulee olla yhdellä sivulla, eli ei alasivuja, yläpalkin pitää olla ankkuroituneena ylös ja teksti vierii kuvan yli. Pääkuvan paikalle pitää voida laittaa myöhemmin video pyörimään. Tämän lisäksi verkkosivuilla pitää olla näkyvällä paikalla "varaa aika" näppäin. Ja sivut tulee olla WordPress alustalla.
 • Toiveiden selvittämisen jälkeen aloimme etsimään WordPressistä sopivaa teemaa, tämä olikin hieman haastavaa, koska tällaisia ankkuroituvia teemoja ei ole kovin montaa tai ainakin niitä on vaikea löytää, kun ei tunne WordPressin teemoja entuudestaan ollenkaan.
 • Teeman löydettyämme aloimme rakentaa verkkosivuja.
 • Asiakas toimitti meille tekstit ja kuvat jotka laitoimme sivuille. 
 • Näiden sivujen teossa käytimme WordPressin tarjoamaa lisäosaa "Elementor" jolla rakensimme sivut. (Elementor on yksi monista WordPressin tarjoamista lisäosista, tämä ikään kuin helpottaa sivujen rakentamista ja antaa enemmän muokkaus mahdollisuuksi kuin WordPress itsessään.) Seuraavissa WordPress alustalle tehtävissä sivuissa ajattelin tutustua ja koittaa lisä osaa nimeltä Beaver Builder. Tämä lisäosa on sellainen jolla voi rakentaa oikeastaan sivut alusta asti ilman erillisen teeman valintaa, joka taas supistaa mahdollisuutta tehdä sivustosta sellainen kuin haluaa. Tällä lisäosalla tavallaan rakennetaan sivut valkoiseen pohjaan alusta asti itse.
 • Kun sivusto oli saatu jotakuinkin valmiiksi otimme yhteyttä SL-Systemsiin, joka teki näille verkkosivuille varaus kalenterin. Meidän piti sitten vain asentaa varauskalenteri varaa aika nappulan taakse.
 • Tässä väleissä keskustelimme useaan otteeseen Webhotellit.com:n asiakaspalvelijan kanssa joka auttoi meitä kyllä hyvin monessakin pulma tilanteessa. He esimerkiksi kertoivat miten saamme sivustolta teksti pois jossa lukee, että palvelu tarjoaa WordPress. Tämän poistamiseksi meidän piti mennä jopa sivuston koodauspuolelle ja poistaa teksti sitä kautta.
 • Kun sivut olivat meidän mielestämme valmiit, lähetimme asiakkaalle viestin jossa oli sivuston linkki ja pyysimme häntä käymään sivut läpi ja kertomaan mitä muutoksia hän sivuille toivoisi.
 • Asiakas pyysi muutaman asian muuttamista, mutta oli muuten tyytyväinen sivuihin. Joten muutimme asiakkaan toivomat kohdat, lähetimme uuden viesti ja kysyimme oliko vielä jotakin muuta tullut mieleen ja oliko muutokset asiakkaan toiveiden mukaiset.
 • Asiakas oli tyytyväinen ja me myös😁
 • Lopuksi kävimme vielä tapaamisessa asiakkaan kanssa ja näytimme hänelle miten he voivat päivittää sivuja itse ja kerroimme miten he voivat esimerkiksi muokata ajankohtaista osiota.
 • Sitten on jäljellä enää laskun lähettäminen.

Kaikki oli valmista ajallaan ennen kuin Keskuspuisto avasi ovensa ensimmäistä kertaa kesäkuun lopulla.

- Milla

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti