keskiviikko 29. heinäkuuta 2020

Yrityksessä toimiminen

YRITTÄJYYS


Yrittäjyys on ollut ajatuksissani jo pitkään. Olen jo aiemmin toiminut yrittäjänä, yrityksessä jossa oli muitakin yhtiökumppaneita. Yksinyrittäjyys on ollut haaveena jo pitkään ja olen varovasti liikkunut sitä kohden, jotenkin vaan se on aika iso ja pelottava ajatus. Tässä kohtaa varmasti eniten pelottaa kuitenkin se, että koko ala johon ryhdyn yrittäjäksi on aivan uusi. Eli kaikki on uutta, ala ja yksinyrittäjänä toimiminen. 

Nyt olen kuitenkin jo niin pitkällä tässä, että alan jo itsekin uskoa yrittäjyyden mahdollisuuteen. 
Olen onnekseni löytänyt uutta ammattia opiskellessani aivan ihanan ihmisen, jolla on samankaltaiset haaveet ainakin tässä yritys asiassa. Tämä henkilö on Tea, olemme ajatelleet tulevaisuudessa tehdä yhteistyötä, eli molemmilla meillä on oma yritys (laskutamme molemmat itse), mutta muuten teemme asiakastyöt yhdessä. Eli olemme yksityisyrittäjiä, mutta silti toimimme yhdessä.

Me olemme jo tehneet yhteiset verkkosivut yrityksellemme (visualTM).
Olemme myös tehneet jo monta asiakastyötä yhdessä. Me täydennämme mielestäni toisiamme työasioissa ja toimimme hyvin yhteen.

VisualTM verkkosivun kansikuva
VisualTM VerkkosivutNyt olen valmistumassa Salon Seudun Ammattiopistosta visualistiksi. Valmistuttuani meillä olisi tarkoitus  Tean kanssa tehdä töitä yrittäjänä. Olemme kyllä molemmat hakeneet myös uuteen kouluun, jossa olisi tarkoitus työn ohessa opiskella Web Designeriksi.

Tein ITSEARVIOINTI lomakkeen (yrityksessä toimiminen), seuraavassa siihen liittyvät kysymykset ja vastaukset.


 • Mikä on mennyt hyvin? - Yhteistyö Tean kanssa, ensimmäiset asiakkaat ovat olleet tyytyväisiä sekä innostus on vielä korkealla.
 • Mikä on mennyt huonosti? - Asiakashankinta, eli meidän on vähän vaikea vielä "kehua ja myydä" itseämme.
 • Mitä olen oppinut? - Miten tärkeää on markkinointi ja itseensä luottaminen.
 • Mitä vien käytäntöön? - Rohkeuden... on vain uskallettava tarttua uusiin haasteisiin ja löydettävä itsestä rohkeus ajatella, että osaan tämän ja olen hyvä tässä.

Yrittäjä


    1. Mitkä omat taitosi ja osaamisesi ovat kehittyneet asiakastöiden ja yrittäjyyden kautta?  
   
- Jokainen asiakas on opettanut jotakin. Ammattitaito on kasvanut jokaisen asiakkaan myötä. Jokainen         uusi ongelma on auttanut keksimään keinon ongelman ratkaisemiseksi ja näin taas kasvattanut ammattitaitoa, kun on pitänyt ottaa selvää uusista asioista. Asiakkaiden myötä olen myös oppinut mitä sopimuksiin tulisi merkitä ja kaikki sovitut asiat ja hinnat kannattaa olla ylhäällä edes sähköpostissa ja siellä on myös hyvä näkyä se, että ollaan sovittu kyseisen työn tekemisestä.

    2. Millaista palautetta olet saanut yrittäjänä toimimisesta eri tahoilta? 

- Perhe kannustaa kovasti yrittäjyyteen, mieheni on myös yrittäjä ja ystäväpiirissämme on myös lähestulkoon kaikki yrittäjiä. Joten apuja ja kannustusta lähipiiristäni kyllä löytyy. Myös koulun puolesta olemme saaneet opettajilta paljon kannustusta.

 Mitä

   
3. Mitkä ovat olleet yrityksesi tärkeimmät ja suosituimmat tuotteet / palvelut? Mistä arvelet, että juuri ne ovat olleet toimivia?

- Verkkosivut ovat olleet tähän mennessä yrityksemme myydyin palvelu. Verkkosivut ovat tällä hetkellä tuote, jotka varmasti jokainen yritys tarvitsee, koska jotenkin on sellainen ajatus valloillaan, että jos yrityksellä ei ole verkkosivuja, ei koko yritystä ole olemassa. 
Verkkosivut on hankala tehdä itse, joten niihin kysytään ammattilaisen apua. Se on varmasti osa syy siihen miksi verkkosivut ovat myydyin palvelu.

4. Mitkä tahot ovat osoittautuneet kilpailijoiksesi? Miten onnistut erottumaan heistä?

- Mainostoimistot ovat kilpailijoita, mutta myös kaikki jotka tekevät "sivutoimisena" verkkosivuja.
Näitä sivutoimisa verkkosivujen tekijöitä on aika paljon ja he tekevät sivut todella halvalla, sen vuoksi on vaikea kilpailla heidän kanssaan.
Näistä sivutoimisita yrittäjistä voi erottua sillä, että tarjoaa ammattimaista palvelua ja usein tässä on vielä sellainen, että he eivät tiedä esimerkiksi hakukoneoptimoinnista mitään, mutta kun sivut ovat valmiit ja ovat olleet käytössä jonkin aikaa niin ihmetellään miksi ne eivät löydy google haussa, silloin ihmiset kyselevät meiltä mistä tämä johtuu. Me kyllä mielellämme hoidamme tässäkin kohtaa hakukoneoptimoinnin sivustolle, mutta ikävä kyllä asiakas maksaa tässä kohtaa sivuista aika paljon isomman hinnan, koska jos me olisimme tehneet sivut alusta saakka olis hakukoneoptimointi tehty samalla ja hintakin olisi voinut jäädä pienemmäksi kun nyt tehdään tuplatyö.

5. Onko tuotteiden / palveluiden hinta ollut sopiva?

- Hinnoittelu on ollut meille vielä haastavaa. Jotenkin on tuntunut, että meidän pitää tehdä vielä halvemmalla koska olemme vielä opiskelijoita. Mutta nyt olemme aivan valmistumisen kynnyksellä ja pitäisi alkaa tosiaan elättämään itseään työllä yrittäjänä, joten meidän on pakko nostaa hinnat sille tasolle kuin ne kuuluvat olla. Välillä vaan tuntuu, että ihmiset ottavat edes joitain palveluita kun myy ne ihan pilkka hinnalla, eli myy palvelun mihin hintaan melkein vain kunhan asiakas ostaa sen, mutta samalla tulee itse polkeneeksi alan hintoja. Joten tähän alennus asiaan täytyy saada muutos omissa ajatuksissa.

6. Saavutitko sen taloudellisen tavoitteen jonka asetit itsellesi? 

- Emme olleet oikein asettaneet tähän opiskeluaikaan mitään varsinaista taloudellista tavoitetta, tarkoitus oli saada tehdä erilaisia asiakastöitä, jotta saisimme referenssejä tulevaisuudelle. Nyt kuitenkin mietimme ne tavoitteet ja teemme kaikkemme, että tulemme saavuttamaan ne.

Kenelle

7. Tavoititko ne asiakkaat, joita ajattelit tavoittavasi? Onko asiakkaita sopiva määrä? Onko joku asiakasryhmä yllättänyt kiinnostuksellaan? Oletko saanut kanta-asiakkaita?

- Olemme tavoittaneet asiakkaita, mutta toki asiakkaita pitäisi saada lisää. Joistain asiakkaista olemme saaneet vakio asiakkaita ja se on aivan mahtava tunne, kun asiakas palaa ja pyytää apua seuraavaan asiaan.

8. Miten olet mitannut asiakastyytyväisyyttä tai kerännyt asiakkaiden mielipiteitä?

- Asiakas tyytyväisyyttä emme ole kerännet / mitanneet millään. Ainoastaan se, että asiakas tilaa uudestaan on mittari siihen, että jotkut ovat ainakin olleet tyytyväisiä.

9. Millaista hyvä asiakaspalvelu on sinun yritykselläsi? Miten hyvä asiakaspalvelu on toteutunut?

- Asiakaspalvelu on henkilökohtaista, asiakkaan kuuntelemista, huomioimista ja vuorovaikutusta.
Mielestäni meillä asiakaspalvelu on onnistunut hyvin. Olemme Tean kanssa olleet kuumatkin yli kaksikymmentä vuotta asiakaspalvelu työssä, joten kyllä sieltä on varmasti tullut paljon oppia ja nyt asiakaspalvelu sujuu meiltä jo aivan luonnostaan.

Miten

10. Oletko onnistunut herättämään yrityksestäsi halutun mielikuvan? Haluatko muuttaa mielikuvaa?

- Mielikuvan luominen yrityksestä on vielä kesken, mutta olemme kokeilleet tietynlaista suunttaa, vielä emme vaan tiedä mikä se lopullinen suunta on.

11. Mitkä tavat tai kanavat ovat olleet parhaita asiakkaiden tavoittamiseen?

- Tällä hetkellä olemme saaneet eniten asiakkaita tuttavista ja "puskaradion kautta". Myös koulun kautta on tullut muutamia asiakkaita.

12. Mitkä myynti tilanteet tai tavat ovat toimineet ja tuttaneet parhaiten? Mikä ei ole toiminut?

- Parhaiten tuottaa tilanne jossa itse puhuu asiakkaan kanssa ja "myy" omaa palveluaan ja osaamistaan.
Flyereiden jako yrityksille ja sähköpostien lähettäminen ei ole tuottanut tulosta.

13. Mitä yhteistytahoja yritykselläsi on ja minkälaista yhteistyötä olet heidän kanssa tehnyt?

- Meillä ei ole vielä oikein yhteistyötahoja. Mutta olemme sopineet tapaamisen erääseen teippifirmaan yhteistyön kehittelemisen toivossa.

Tulevaisuus

14. Mikä on seuraava tavoitteesi yrittäjänä tai muussa elämässä? Mitä toivot, mistä haaveilet?

- Seuraava tavoite, toive ja haave on kaikki samaa, eli kasvattaa yritystä niin, että siitä saisi toimeentulon.

15. Minkälaista tukea ja keneltä tarvitset haaveesi toteuttamiseen?

- Tukea saan ja tarvitsen yrityskumppaniltani Tealta. Sekä tietysti perheeltä.

Tässä oli vastaukset yrityksessä toimimisen itsearviointiin.

make things happen
Muista aina ajatella positiivisesti, jo se auttaa unelmien toteuttamisessa.


Seuraavassa kuva budjetista jonka laadimme yhdessä Tean kanssa.

budjetti
Budjetti

Yritys Salon järjestämät tapahtumat aloittelevalle yrittäjälle


Olemme käyneet myös Yritys Salon järjestämillä kursseilla, yrittäjyyttä koskien.
Ensin kävimme kurssin joka on suunnattu alkaville yrittäjille (Infomo) ja tämän jälkeen kävimme vielä kurssin joka oli tarkoitettu juuri aloittaneille yrittäjille (starttaamo).
Näistä sai paljon arvokasta tietoa yrityksen perustamiseen ja muuhunkin yrittäjyyteen liittyvään asiaan.

Infomon aiheet olivat:
 • Perustaisinko yrityksen
 • Starttitietoa yrittäjyyteen
 • Myynnistä yrityksen menestys
 • Yrityksen rahoitus ja tuet
 • Yrityksen hallinto, yritysmuodot ja verotus
 • Turvatusti yrittäjyyteen
Starttaamon illoissa oli tarkoitus verkostoitua muiden yrittäjien kanssa, mutta siellä oli myös joka kerta joku kertomassa yrittäjyyteen liittyvistä asioista tai omasta yrittäjyydestä.

Näiden lisäksi olemme koulussa suorittaneet Elna Jokisen pitämän kannattavan yritystoiminnan työvälineet kurssin.
Tälle kurssille teimme myös koonnin Yritys Salon järjestämistä Infomon illoista.Omia mietteitä Yrittäjyydestä

Negatiiviset ajatukset:
 • Pelottavaa
 • mistä saan asiakkaita?
 • mitä jos mikään ei riitä?
 • Mitä jos jokin menee pieleen?
 • Välillä tulee ajatelleeksi, että ei tästä tule mitään...
 • apua, mihin olen ryhtymässä?
Mutta positiiviset ajatukset voittavat negatiiviset:
 • Oma vapaus tietyllä tavalla
 • Mahdollisuuksia vaikka mihin
 • Oman unelmien täyttymys
 • Voin tehdä töitä kotona

Kaiken kaikkiaan olen äärttömän innoissani ja odotan innolla tulevaa uraa yrittäjänä :)- Milla

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti