lauantai 21. syyskuuta 2019

LIGHTROOMIN PERUSASIOITA

Kerron tässä postauksessa aivan perusasioita Lightroomista.

Lightroomissa on siis tarkoitus muokata tai oikeammin parantaa kuvaa.
Kuvia ei saa käsitellä liikaa, helposti käyn (varsinkin aloittelijalle) että käsittelee kuvia liikaa ja silloin kuvasta usein näkee että se on käsitelty eikä se näytä enää niin luonnollisesta kuin pitäisi.
Eli kuvasta olisi tarkoitus lähinnä parannella vähän värejä, poistaa linssiväärentymiä ja punaisia silmiä, näin niinkuin pääpiirteittäin...

Ennen kuin lähdemme kuvankäsittelyyn haluan muistuttaa tässä että Lightroomiin kannattaa tuoda aina RAAKAKUVIA (RAW, NEF jne) silloin niitä voidaan käsitellä parhaiten JPG kuvassa paranelemis mahdollisuudet ovat jo paljon pienemmät.

KUVAN TUOMINEN LIGHTROOMIIN

Avaa Lightroom, valitse ensin Library puoli, sieltä Import ja valitse kansio jossa on käsiteltävät kuvat. Tämän jälkeen paina Uncheck All, ettet tuo kaikkia kuvia jotka kansiossa on. Kun olet valinnut Uncheck All poistuu kuvista valinta, tämän jälkeen rastita vain ne kuvat joita haluat käsitellä ja sen jälkeen paina oikealta alareunasta Import. Nyt olet tuonut valitsemasi kuvat LightRoomiin, mutta päästäksesi käsittelemään kuvia pitää sinun mennä tässä kohtaa pois Librarysta painamalla Develop. Nyt olet valmis kuvien käsittelyyn.

Tässä näkyy Library (kuvan tuominen) ja Develop (kuvan käsittely) joita tarvitset kuvan tuomiseen ja käsittelyyn Lightroomissa.

Tässä kuvassa näkyy kansiot joissa kuvia sijaitsee ja Import painike jota painamalla aloitat kuvien tuomisen Lightroomiin.
Tällä tavalla näkyy kuvat jotka olet tuonut käsiteltäväksi ja tästä voit valita mitä kuvaa käsittelet.

LINSSIN VÄÄRENTYMIEN KORJAAMINEN

Kun lähdetään parantamaan kuvaa teen itse ensimmäisenä linssin vääristymien korjauksen.

Lens Corrections paneelista laitetaan rastit kohtiin: Remove Chromatic Aberration ja Enable Profile Corrections.

Nyt on jo linssivääristymätkin korjattu.

Kuvassa näkyy kohdat johin pitää merkitä rasti linssin vääritymien korjausta varten. Tässä näkyy myös millä kameralla olet kuvannut.


KUVIEN KÄSITTELY LIGHTROOMISSA


 Aloittaisin sillä että valitsisin pipetillä valkoisen värin kohdalta kuvaan värit. Eli tämä toiminto "kirkastaa" kuvan värejä ja saa kuvan näyttämään luonnollisen väriseltä. (toimii vain jos kuvassa on jotakin valkoista) Kuvassa pipetti työkalu vasemmalla aika yläkulmassa....
Muut kohdat kuten Temp, Tint, Exposure, Contrast ym. muokkaa kuvan värejä, varjoja ym...
Niistä pääsee kiinni parhaiten vain kokeilemalla jokaista miten ne kuvaa muuttaa, mutta muista olla näiden kanssa varovainen äläkä käytä niitä liikaa ettei kuvasta tule luonnottoman näköinen...


Kuvan käsittelyn työkalu painikkeet.

Tällä seuraavalla paneelilla on erilaisia kohtia joilla voit rajata kuvaa, poistaa punasilmäisyyttä tai vaikka maalata kuvasta jonkin kohdan minkä voit sitten yksistään käsitellä.

Alhaalla ensimmäinen kohta on rajaustyökalu, toinen on suoristus, kolmas punasilmäisyyden poisto ja viimeinen kuva on suti, sudilla voi siis "värittää"tietyn kohdan ja käsitellä vain sitä kohtaa. ( noita kahta joita en maininnut en ole myöskään käyttänyt...)

VALMIS KUVA JA KUVAN TALLENTAMINEN

Tämä on valmis käsitelty kuva. 
Kun olet saanut kuvan valmiiksi on aika tallentaa hieno kuvasi. Valitse FILE ja sieltä EXPORT, nyt sinulle avautuu ikkuna jossa voit valita mihin kuva tallennetaan (esim. työpöytä, kuvat ym), millä nimellä tallennat sen ja samalla voit miettiä missä kuvaa käytetään eli mihin väriavaruuteen kuva tallennetaan (RGB vai CMYK) ja millä formaatilla (JPG, TIFF tai PNG jne...) lopuksi kun kaikki valinnat on tehty paina EXPORT ja kuva on tallennettu haluamaasi paikkaan haluamillasi tiedoilla.

Tallennuksessa avautuva ruutu.

Tässä siis vain riipaisu Lightroomiin, mutta näillä eväillä olen itse jo jonkin verran kuvia käsitellyt😁

-Milla

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti