sunnuntai 14. huhtikuuta 2019

KAMERAN TAKANA

SULJINAIKA, AUKKO JA ISOARVO

Kamerassa on monia erilaisia asetuksia joita hyödyntää kuvaamisessa, tällä viikolla olen tutustunut kameran asetuksiin paremmin ja haarukointi on erittäin hyvä apuväline siinä. Aloitin kuitenkin tutkimalla ihan perus juttuja ja siinä alkuun pääsi hyvin tällä monisteella jonka saimme.


Ohje kameran käyttöön.

AUKKO JA HAARUKOINTI

Haarukointi tarkoittaa sitä että muuttaa kameran asetuksia yksi asia kerrallaan ja ottaa siitä kuvan, muuttaa samaa asetusta uudestaan ja ottaa taas kuvan.
Minä muutin seuraavissa kuvissa aukon kokoa eli F arvoa. Seuraavista kuvista voi nähdä miten paljon F arvon ( aukon koon ) muuttaminen vaikuttaa kuvaan.
F arvo: Mitä pienempi F arvo on sitä suurempi on aukko ( kapea syväterävyys ) ja suuri aukko tarkoittaa sitä että kuvassa olevista kohteista kaikki on epätarkkaa paitsi se mihin on kamera kohdistettu ja vastaavasti taas mitä suurempi F arvo on, sitä pienempi on aukko ( laaja syväterävyys ) ja tällöin kaikki kuvassa on tarkkaa.


Aukon koon vaikutus kuvaan.


F / 1,8 ( aukon koko )


F / 6,3 ( aukon koko )


F / 16 ( aukon koko )

SULJINAIKA

Suljinaika tarkoittaa sitä kuinka kauan valo pääsee kameran kennoon. Suljinaika ilmoitetaan sekuntteina tai sekunnin murto-osina. Eli esin 30, 15, 1, 1/100, 1/250 jne... Joskus suljinaika voi olla jopa useita minuutteja. Suljinaika vaikuttaa liikkeen pysäyttämiseen kuvassa, Pitkällä suljinajalla saa pysäytettyä vaikkapa hanasta tippuvan veden, niin että kuvasta erottaa vesipisaroitakin.



ISO ARVO

Iso arvo kertoo kameran kennon herkkyyden. Suuri ISO arvo ottaa hyvin valoa vastaa, pieni ISO arvo taas ottaa huonommin valoa vastaan. ISO arvo pidetään aika pienenä, esimerkiksi ulkona kuvatessa hyvä ISO arvo olisi vaikka 100 ( jos ei ole hirveän pilvinen päivä ). Jos ISO arvoa joudutaan nostamaan myös kuvan "rakeisuus" lisääntyy.


Nämä kolme asiaa on tärkeä sisäistää kun opettelet järjestelmäkameran käyttöä. Jos käytät kameran asetuksessa olevaa "puoli automaattia" Nikon A tai Canon Av, silloin vaihtaessasi F arvoa ( aukon kokoa ) suljinaika vaihtuu automaattisesti...

Kameran käytön oppii parhaiten kokeilemalla itse, siis ei muuta kuin testaamaan :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti