keskiviikko 12. helmikuuta 2020

VÄRIT | VÄRIOPPI

VÄRIOPPI

Värioppi käsittelee värejä ja niiden käyttöä. Väriopin avulla pyritään selittämään ja mallintamaan väri-ilmiöitä. Värejä tutkitaan muun muassa fysiikan, kemian, fysiologian, neuropsykologian sekä tietojenkäsittelyn menetelmin. 
Itse värien lisäksi värioppiin liittyy tavallisesti ihmisen värinäkökyky, sekä värisokeus ja ne ihmisen väriaistiin liittyvät piirteet, jotka eivät vastaa kaikkien muiden lajien värien näkökykyä.
Värioppi on keskeinen osa sekä koulujen väriopetusta että maalaustaidetta, jossa edelleen tukeudutaan ennen muuta Johann Wolfgang von Goethen ja Johannes Ittenin luonnontieteen vastaisiin väittämiin. 
Keskeisiä käsitteitä perinteisessä väriopissa ovat PÄÄVÄRIT keltainenpunainen ja sininen sekä toisensa poissulkevat VASTAVÄRIT punainen-vihreäoranssi-sininen ja keltainen-violetti että käsitys väriharmoniasta.
Lähde: Wikipedia

PERSPEKTIIVI

Taiteessa perspektiivi tarkoittaa kuvallisia keinoja, joiden avulla litteään kuvaan saadaan luotua syvyyttä. Perspektiivin avulla teokseen luodaan paitsi tilan ja syvyyden, myös etäisyyden ja kokosuhteiden vaikutelma. Käytössä on useita erilaisia perspektiivejä.

Väreillä voidaan luoda erilaisia illuusioita siitä, että jokin on lähellä ja jokin kaukana. Kuviin saadaan myös kolmiulotteinen vaikutelma värien avulla.

Tämän postauksen lopussa pinterest taulu, jossa värejä on käytetty juuri kolmiulotteisen vaikutuksen luomiseen, sekä luomaan illuusiota että kuvan takaosa loittonee etuosaan nähden.


VÄRIT

Väri on esineestä, aineesta tai muusta vastaavasta säteilevän tai heijastuvan valon aallonpituudesta ja intensiteetistä riippuva näköaistimuksena havaittava ominaisuus. Värin laatu vaihtelee myös ympäristön ja havaitsijan mukaan.
Ihminen näkee maailman väreissä toisin kuin monet muut nisäkkäät. Joidenkin eläinten värinäkö on vielä ihmistäkin laajempi. Eliö aistii värin, kun valo heijastuu jostakin värillisestä kohteesta silmään. Aivot tulkitsevat silmän kautta tulevan impulssin muuntaen sen väriksi.
Värin ominaisuuksia ovat sävy, kirkkaus ja kylläisyys. Sävy määräytyy silmän saman energiasäteilyn valta-aallonpituuden mukaan. Väriympyrässä jokainen sävy sijoitetaan omaan kohtaansa kirjon mukaisessa järjestyksessä, ja värien nimityksinä käytetään usein värisävyjen nimiä sellaisinaan. Kirkkaus tarkoittaa värin sävyominaisuuksien havaittavuutta ja vastaa tietokoneruudulla valoisuutta. Kylläisyys eli ärsykepuhtaus on suurimmillaan silloin, kun värin sävykkyys on suurimmillaan
Väriliuskoja
Väreihin kuuluu isona osana myös seuraavat käsitteet, ne saavat värit näyttämään aivan toisenlaisilta:

· Sävy
· Kylläisyys
· Tummuus
· Vaaleus

Sävy

Sävy on värin sijainti spektrissä. Sävyjä on rajaton määrä, sillä spektrin värisiirtymät ovat portaattomia. Väri pysyy samana vaikka väri tummenee tai vaalenee tai muuttuu värikylläisemmäksi tai harmaaksi.

Kylläisyys

Värikylläisyys kertoo onko väri puhdas tai samea. Sameat värit ovat harmaampia, puhtaat värit ovat kirkkaampia.

Tummuus | Vaaleus

Vaaleus kertoo värin vaaleudesta tai tummuudesta. Värin vaaleutta kuvataan akselilla, jossa on eri vaaleustasoja. Toisessa päässä täysin musta ja toisessa valkoinen.


Koulussa teimme erilaisia testejä väreillä, käyttäen ylhäällä kuvassa olevia väriliuskoja.
Seuraavassa muutama kuva testailuistamme.

Sisällä oleva neliö on kaikissa samanvärinen, tutkitaan taustavärin vaikutusta loitontumiseen tai lähentymiseen. 
Taustaneliö on kaikissa samanvärinen, sisäneliön väri vaihtuu.

Vahvistavat ja tuhoavat väriparit.

Neljä väriä jotka kuvaavat sanaa HUUTO. Tässä minun ja typarini näkemys.

Mitkä kolme väriä tulee mieleen sanasta INTIA. Tässä minun ja työparini näkemys.


RESOLUUTION VAIKUTUS VÄRIN MUODOSTUMISEEN


Pikselimitat kertovat pikselien kokonaismäärän kuvan leveydeltä ja korkeudelta. Resoluutio vaikuttaa bittikarttakuvan yksityiskohtien tarkkuuteen. Se ilmaistaan pikseleinä tuumalla (ppi). Mitä enemmän pikseleitä on tuumalla, sitä suurempi on resoluutio. Yleensä suuremman resoluution kuva on tulostettuna parempilaatuinen. Lähde


Pikselimitat ja tulostettujen kuvien resoluutio Photoshopissa
Sama kuva 72 ppi:n ja 300 ppi:n resoluutiolla, osan suurennos 200%


PANTONE-VÄRIKARTAT

Pantone-värikarttojen lähes 5000 väriä on jaoteltu kahteen ryhmään, toinen on tarkoitettu printti- ja pakkaussuunnitteluun- ja toinen vaatetus ja tuotesuunnitteluun.

Kumpikin järjestelmä on tarkoitettu vastaamaan kyseisten markkinoiden tarpeita.

Se miltä väri näyttää riippuu siitä mihin materiaaliin se on painettu. Lisäksi joitain värejä ei voida toistaa tietyille materiaaleille. Siksi Pantone-värit on järjestetty kahteen järjestelmään. Näin voidaan varmistaa, että käytetyt värit toistuvat oikealaisina halutulla materiaalilla.

Pantone-värikartta

- Milla

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti