torstai 9. tammikuuta 2020

VEKTORI | RASTERI

VEKTORI


Vektorigrafiikka on tietokonegrafiikkaa jossa käytetään pisteisiin ja käyriin perustuvaa piirtotekniikkaa. Vektoripiirrokset perustuvat pisteiden koordinaatteihin ja matemaattisiin funktioihin, jotka määrittelevät pisteiden väliset käyrät. Käyrien suuntaa ja jyrkkyyttä säädetään "ankkuripisteiden" avulla. Tämä mahdollistaa vektorigrafiikan skaalattavuuden ilman että laatu kärsii.
Vektorigrafiikka on täysi resoluutioriippumatonta ja sen voi skaalata postimerkinkokoiesesta kuvasta seinänkokoiseksi (tai suuremmaksi) kuvaksi. 

Vektorigrafiikkaa käytetään logosuunnittelussa, typografiassa, infografiikassa ja kuvituksissa (jotka ei ole realistisia kuvia).


RASTERI


Rasterimuodossa olevat tiedostot koostuvat pikseleistä. Se kuinka paljon pikseleitä kuvassa on määrittävät kuvan laadun. Mitä enemmän pikseleitä, sen parempilaatuinen kuvakin on.

Kummallakin vektorilla ja rasterilla on puolensa ja käyttötarkoituksensa. Vektorigrafiikalla on vaikea saada aikaan todellisuutta vastaavia kuvia koska se perustuu matematiikkaan.
Rasterimuotoiset kuvat ovat siis hyvä keino saada aikaan todellisuutta vastaavia kuvia.

Vektorigrafiikka on taas paras vaihtoehto kun tarvitaan tarkkaa grafiikkaa, silloinkin kun kuvaa pitää skaalata pienestä suureen tai päinvastoin.




Vektorigrafiikalla tehty kuva suurennettuna ja pienennettynä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti